Uudenkaupungin eläkeläisten opintokerho Vierivät kivet otti vuonna 2022 aiheekseen Ukrainan sodan. Opintokerhossa tietoa ja näkökulmia haettiin mediasta, tieto- ja kaunokirjallisuudesta sekä yhteisistä keskusteluista. Uudenkaupungin eläkeläisten puheenjohtaja Raija Alanko kokosi KSL:lle ajatuksia opintokerhosta.

Aiheen valinta sai alkunsa KSL:n kulttuuriaktivistikoulutuksesta. Toteutusta siivitti Auringonkukka-käsityöaktivismipaketti. KSL:n tarjoama maksuton paketti sisältää huovan, neulan ja erivärisiä lankoja, joilla voi kirjailla solidaarisuutta osoittavan käsityön yhteisen keskustelun lomassa. Voit lukea lisää Auringonkukkapaketista KSL:n verkkosivulta.

Muistoja Suomen sodista ja niukasta lapsuudesta

Moni opintokerhon osallistuja oli kokenut Suomen talvi- ja jatkosodat hyvin konkreettisesti. Jotkut joutuivat lähtemään sotalapseksi Ruotsiin, ja jotkut evakkomatkalle. Osa oli aluksi joutunut asumaan usealla eri paikkakunnalla.

Sodan jälkeen syntyneet kerhon jäsenet elivät lapsuutensa köyhyydessä ja joutuivat pienestä pitäen raskaaseen työhön ainakin maaseudulla. Kaikesta oli pulaa. Vaatteet käännettiin moneen kertaan ja lapsille ommeltiin ”uusia” vaatteita. Monellakaan ei ollut mahdollisuutta koulutukseen. Töihin oli mentävä heti, kun pääsi kansakoulusta.

Mieleen on jäänyt, kuinka isät kantoivat vaieten sotatraumojaan. Joidenkin suvuissa oli muistoja myös sisällissodasta ja erityisesti punavankien kohtelusta ja kohtalosta.

Maantiedettä ja historiaa

Vierivät kivet tutkivat Ukrainan sijaintia Euroopan kartalla. Opintokerhossa luettiin itsenäisen ja neuvostoaikaisen Ukrainan historiaa. Muisteltiin, kuinka neuvostoaikana Ukrainasta kävi usein loistavia musiikki- ja balettiseurueita vierailulla Suomessa. ”Kiova on aina ollut kulttuurikaupunki.”

Itsenäiseksi tehtäväksi sovittiin ukrainalaisen kirjailijan teoksen lukeminen. Suosituksena oli Svetlana Aleksejevitsin Sodalla ei ole naisen kasvoja tai joku muu hänen kirjoistaan. Kirjasta keskustellaan myöhemmin, kun kaikki ovat lukeneet sen.

Maailmantilanne koskettaa myös entistä huomaamatonta kaupunkia lounaisrannikolla

Uusikaupunki on pieni autokaupunki, johon 1960- ja 70-luvuilla käytiin hakemassa työntekijöitä Pohjois- ja Itä-Suomesta. Nyt opintokerhossa todettiin, ettei se ole enää pieni, huomaamaton kaupunki lounaisrannikolla. Eurooppa ja kaikenlainen epävarmuus sekä arvaamattomuus koskettaa myös meitä ja kaupunkimme taloutta. Tosin kaupungin ja lähikuntien tiloilla on monen monia vuosia ollut kausityöntekijöitä juuri mm. Ukrainasta.

Auttamishalu vahvistuu

Opintokerhossa syntyi valtava myötätunto ja auttamishalu ukrainalaisia kohtaan. Kerhossa selvitettiin avustusjärjestöjen lahjoitustilit ja paikat, joihin voitiin Uudessakaupungissa viedä itselle tarpeetonta tavaraa.

Vierivät kivet kertoivat ukrainalaisten yhteyshenkilöille eläkeläisten toiminnasta ja toivottivat ukrainalaiset tervetulleiksi tilaisuuksiin. Ennen koronaa yhdistyksen muutama ”mummu” osallistui Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaan. Kenties mummutoiminta herää taas henkiin, koska paikallisessa MLL:ssa on jälleen aktiivista toimintaa.

Opintokerho haastaa pinttyneitä ajatuksiamme

”Opintokerholla on erittäin suuri merkitys meille vanhoille. Jok’ikisen aivot tarvitsevat töitä. Samalla haastamme omia pinttyneitä ja kaavoihin kangistuneita pieniä ajatuksiamme. Huomaamme, että asioista voi todellakin ajatella niin monella eri tavalla”, opintokerhosta todetaan.

”Vierivät kivet haastaa lähtemään pois kotimökistä ihmisten ilmoille – nauttimaan luonnosta ja toisten seurasta. Toiminta kohentaa niin henkistä kuin fyysistäkin kuntoa.”

Perusta oma opintokerho

Kannustamme kansalaisia perustamaan opintokerhoja. Myönnämme harkinnanvaraista taloudellista tukea yhteiskunnallisista tai ajankohtaisista aiheista keskusteleville ryhmille. Kerro meille, mistä teidän pitää puhua, niin maksamme teille enintään 100 euroa/opintokerho kulukorvausta.

Lue lisää opintokerhotuesta KSL:n verkkosivulta.